Imatge
Dissabte 30 de Març, a les 19h.
Auditori de Ferreries.

Mô Teatre presenta: 'All!,no cal dir-ho'.

Imatge
Data i hora: Dissabte 30 de Març, a les 19h.
Lloc: Auditori de Ferreries.

Mô Teatre presenta l'obra 'All!, no cal dir-ho', d'Helene Cixons. Dirigida per Georges Bigot.
Actrius: Matilde Muñiz i Espe Robert.
Entrades: 12€ anticipada / 15€ a taquilla.

Selma i Eri són alemanyes. Són originaries d'Osnabrück. Tenen 89 i 86 anys. Són germanes. Són jueves.
L'any 1995 l'Alcaldia d'Osnabrück les convida, perquè donin testimoni oficialment davant les noves generacions.
I és així, com cinquanta anys més tard realitzen el viatge tan "temut - desitjat", el retorn a Osnabrück, La seva ciutat natal.

L'obra comença a la cuina de l'apartament de Selma a París, a la tornada d'aquest estrany viatge en aquest "passat - present", al cor de l'Alemanya moderna.
Mentre cuinen el plat nacional, el leberhäckele, evoquen tot allò que no han sabut dir, tot el que haurien hagut de dir, el que no han dit en la seva estada a Osnabrück.

Selma: Tenia 17 anys i em passejava amb la Mutti. I vet aquí que en passar pel costat nostre ens va dir: "Fa olor d'all".

Eri: No sabíem què era l'all, no ho havíem vist mai.

Es pregunten: Cal dir-ho? No cal dir-ho? Cal dir el que no es vol dir? S'ha d'oblidar? I el perdó? Podem perdonar el que és imperdonable?

Selma: S'ha de dir allò que no cal dir? Des del nostre viatge a Osnabrück no paro de fer-me preguntes. El que va passar allà.

Eri: Era inimaginable.

Selma: O tot el contrari, potser.

Eri: Jo no ho diré, ni ho escriuré.

Hélène Cixous col•loca el seu escriptori al cor de l'humà. La seva obra evoca la qüestió del "treball de memòria" i la seva transmissió a les noves generacions, així com el fet del racisme en el món d'avui.

All! No cal dir-ho, és una cerimònia del record, un monument viu al servei del present, a l'alba d'una nova Europa, que haurà d'assumir, tan si ho vol com si no, l'acolliment dels refugiats i dels emigrants sortits de la misèria, de les catàstrofes climàtiques i dels conflictes d'un món cada cop més violent.

Dins el respecte a les nostres diferències, em sembla urgent compartir les preguntes de Selma i Eri, uns al costat dels altres i tots junts, asseguts en un Teatre.

Georges Bigot


Ho Organitza: MÔ Teatre.
Hi Col·labora: Auditori i Ajuntament de Ferreries.
 

Compartir
Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+